Σταύρος Καλαματιανός: « Στόχος μου είναι να δημιουργήσω τους πρώτους κωφούς αθλητές και δασκάλους χορού»



Συνέντευξη: Μαίρη Κάντα

Ο χορός είναι «σιωπηλή ποίηση» σύμφωνα με τον ποιητή Σιμωνίδη Κείο, μία έκφραση του σώματος απόλυτα συνυφασμένη με την μουσική. Πώς μπορεί όμως κάποιος να χορέψει όταν δεν ακούει την μουσική;
Ο Σταύρος Καλαματιανός ασχολείται επαγγελματικά με το χορό από το 1986. Αυτό το διάστημα διδάσκει χορό σε κωφούς και βαρήκοους. Στη συνέντευξη που δίνει, μιλάει για αυτά τα μαθήματα και για το πόσο δύσκολη είναι η εκμάθηση χορού σε μαθητές με προβλήματα ακοής. Μιλάει επίσης και για το βιβλίο «Χορού ένστικτο» που έχει γράψει. Ο ίδιος δεν παραλείπει να αναφερθεί και στο “Dancing with the Stars” λέγοντας: «Προσωπικά διαφωνώ με τον τρόπο που «στήνονται» οι χορογραφίες με τα αμέτρητα σηκώματα που καταντούν το χορευτή αρσιβαρίστα και δίνουν στο κοινό μία λανθασμένη εικόνα για τους χορούς που παρουσιάζονται».

Πώς αποφασίσατε να κάνετε μαθήματα χορού σε κωφούς και βαρήκοους; 
Τα μαθήματα κωφών/βαρήκοων είναι όνειρό μου πολλών ετών, από την δεκαετία του 1990. Μετά από πολλές μου προσπάθειες να υλοποιηθεί υπό την αιγίδα κάποιου κρατικού φορέα-οργανισμού, αξιοποιώντας τις δυνατότητες προγραμμάτων με στόχο το μηδενικό κόστος συμμετοχής των μαθητών αλλά και μια σειρά από άλλες δωρεάν παροχές, αποφάσισα να βάλω τέλος στη υποκρισία και τη αχόρταγη πείνα για μίζες των εκάστοτε κυβερνώντων και να το ξεκινήσω με τα δικά μου «περιορισμένα» μέσα.

 Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή ατόμων στα συγκεκριμένα μαθήματα; Πόσους μαθητές έχετε μέχρι στιγμής; 
Τα μαθήματα έχουν μόλις ξεκινήσει. Για την ακρίβεια έχω 4 «θαρραλέες» μαθήτριες και με την πάροδο του χρόνου αλλά και με την ενημέρωση του κοινού πολύ γρήγορα θα έχουμε τουλάχιστον δύο πλήρη τμήματα.

 Τι χορούς διδάσκετε στα άτομα με προβλήματα ακοής; 
Όλους τους Ευρωπαϊκούς/Λάτιν χορούς και Ελληνικούς παραδοσιακούς/λαϊκούς χορούς. Στη πορεία θα ασχοληθούμε και με άλλα είδη χορού.


Ο χορός εκτός από βήματα έχει και μουσική και ρυθμό. Πόσο δύσκολη (ή και εύκολη) είναι η διδασκαλία χορού σε ένα άτομο με προβλήματα ακοής; 
Δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς ο κάθε μαθητής είναι μία ξεχωριστή περίπτωση αλλά και προσωπικότητα που απαιτεί από τον δάσκαλο να ενσωματώνει στο μάθημα του και να διαφοροποιεί, χωρίς να φαίνεται, διαφορετικούς τρόπους διδασκαλίας και τεχνικής. Φυσικά ο μεγάλος στόχος είναι να καταφέρουμε να την μέγιστη απόδοση του μαθητή χωρίς την χρήση του ακουστικού του.

Πιστεύετε πως μπορεί ένα άτομο με προβλήματα ακοής να γίνει άριστος χορευτής; 
Αδιαμφισβήτητα. Τα πάντα είναι θέμα προσπάθειας, αγάπης και αφοσίωσης στο στόχο και στο όνειρο.  

Γνωρίζω πως παλαιότερα είχατε ανεβάσει πολλές χορευτικές παραστάσεις. Στο μέλλον, θα μπορούσαμε να δούμε μία χορευτική παράσταση από κωφούς Έλληνες χορευτές;
Ο στόχος μου είναι να ανεβάσω όχι μία απλή χορευτική παράσταση αλλά ένα μιούζικαλ με ηθοποιούς και χορευτές κωφούς και να δημιουργήσω τους πρώτους κωφούς αθλητές και δασκάλους χορού.

Παρακολουθείτε το ‘Dancing with the stars”; Έχει αυξηθεί η προσέλευση ατόμων που θέλουν να μάθουν χορό στις σχολές χορού, μετά την προβολή του συγκεκριμένου σόου, τι πιστεύετε; Το παρακολουθώ αποσπασματικά λόγω του ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες που συμμετέχουν είναι φίλοι και όχι τόσο για το χορευτικό του θέαμα ή θέμα. Το “Dancing” είχε διαφημιστικό αποτέλεσμα για τις σχολές χορού στους πρώτους κύκλους. Με τον τρίτο κύκλο που παρουσιάζεται τώρα, νομίζω πως δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα.

 Ας γνωρίσουμε καλύτερα και εσάς. Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το χορό; 
Ξεκίνησα στη εφηβεία μου από καθαρή σύμπτωση με Ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς στον τόπο καταγωγής μου (Γύθειο Λακωνίας) και όταν ήρθα στη Αθήνα για σπουδές, ξεκίνησα επαγγελματικά αφού ο χορός ήταν ένα ευχάριστο μέσο για να βγάζω τα έξοδά μου ως φοιτητής. Από εκείνη τη στιγμή μέχρι και σήμερα ασκώ το ωραιότερο «επάγγελμα» που υπάρχει.

Παράλληλα με τις σπουδές χορού, σπουδάσατε και Η/Υ. Πώς αντέδρασε το οικογενειακό σας περιβάλλον στη απόφαση σας να ασχοληθείτε επαγγελματικά με το χορό; 
 Την εποχή εκείνη, στη δεκαετία του ’80, το να βγει από μία μανιάτικη οικογένεια ένα χορευτής-δάσκαλος χορού ήταν μάλλον χειρότερο από τον ίδιο το θάνατο. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια, ενώ βοήθησαν πολύ οι τηλεοπτικές μου εμφανίσεις για να αρχίσουν να το βλέπουν τουλάχιστον σαν μία παροδική μου τρέλα. Τώρα μετά από 27 χρόνια διαδρομής μου είναι μάλλον υπερήφανοι για τον γιο τους.



«Χορού ένστικτο» είναι το βιβλίο που έχετε γράψει. Ποια ήταν η πηγή έμπνευσής σας για τη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου;
Ήταν η δική μου έλλειψη γνώσης στα χρόνια που πέρασαν για την ιστορία και τις ρίζες του χορού και των χορών που διδάσκω. Η ανάγκη βαθύτερης και ουσιαστικής γνώσης για την κατανόηση των διαχρονικών μηνυμάτων που μεταφέρουν. Θεώρησα πως ήταν χρέος μου αυτή την γνώση που απέκτησα να την μοιραστώ με όλους όσους έχουν τις ίδιες ανησυχίες με εμένα χωρίς να χρειαστεί να περάσουν μία 10ετία σε έρευνα.

Τι σημαίνει για εσάς ο χορός; 
Για εμένα είναι η ίδια η ζωή μου. Είναι ένα μεγάλο και ατελείωτο σχολείο στο οποίο προσπαθώ να γίνομαι καλύτερος ως μαθητής, ως δάσκαλος και ως άνθρωπος.

Ποιος, κατά τη γνώμη σας, είναι ο δυσκολότερος χορός και γιατί; Όλοι οι χοροί έχουν την δική τους δυσκολία, όχι τόσο στη βηματολογική τους απόδοση, αλλά στη σωστή απόδοση του ύφους και της κίνησης που τους χαρακτηρίζουν. Ιδιαίτερα όταν ο χορευτής δεν έχει τα προσωπικά βιώματα που θα οδηγήσουν την ψυχή του να εκφραστεί με τον χορό. Πιο δύσκολους θεωρώ τους σόλο χορούς, εκεί που ο χορευτής δεν «καλύπτεται» από τον συγχορευτή του, αλλά μόνος του εκθέτει τις σκέψεις του, τα συναισθήματά του, τον ίδιο του τον εαυτό, στη κρίση και κριτική των άλλων.

Info: Η σχολή χορού του κ. Σταύρου Καλαματιανού ονομάζεται "Χορού Ένστικτο" και βρίσκεται στη Μεγ. Αλεξάνδρου 80 στη Νέα Σμύρνη. Τηλ.επικοινωνίας: 6944.784.727 

Σχόλια