Φρικιαστικά εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα




Σχεδόν μία εβδομάδα έχει περάσει από την φρικιαστική πράξη ενός νεαρού στην Νέα Υόρκη. Τέσσερις πολίτες της Νέας Υόρκης έχασαν την ζωή τους και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν σοβαρά όταν δέχτηκαν επίθεση με μαχαίρι από έναν 23χρονο άνδρα που βρισκόταν σε κατάσταση αμόκ. Η δράση του νεαρού άνδρα ξεκίνησε από το Μπρούκλιν, σε μία περιοχή όπου ζουν κυρίως Ρώσοι μετανάστες. Εκεί, μαχαίρωσε θανάσιμα τον πατριό του, την πρώην φίλη του και την μητέρα της. Στη συνέχεια έκλεψε ένα αυτοκίνητο, χτύπησε θανάσιμα ένα πεζό ενώ τραυμάτισε και έναν ακόμα.

Ακάθεκτος άφησε το αυτοκίνητο και με το μαχαίρι στα χέρια του επιτέθηκε σε τέσσερις ακόμα Νεοϋορκέζους εκ των οποίων οι δύο γυναίκες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι άλλοι δύο τραυματίες είναι ο ιδιοκτήτης του κλεμμένου αυτοκινήτου καθώς και ένας οδηγός ταξί που επιχείρησε να συλλάβει τον δράστη. Ο 23χρονος συνελλήφθη σε σταθμό του μετρό στην Τάιμς Σκουέαρ στην τουριστική καρδιά του Μανχάταν, την ώρα που ετοιμαζόταν να μαχαιρώσει και έναν πέμπτο πολίτη. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ανακρίνει τον 23χρονο αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την ταυτότητα του δράστη και τα αίτια της επίθεσής του κατά αγνώστων πολιτών της Νέας Υόρκης.

Το περιστατικό αυτό συνέβη στη Νέα Υόρκη, χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα. "Μα και στη Ελλάδα τι γίνεται; Μήπως και στην ιστορία του εγχώριου εγκλήματος έχουν υπάρξει τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις;" αναρωτήθηκα την ώρα που άκουγα την είδηση της Νέας Υόρκης. Έτσι στο σημερινό "Αρθρογραφώντας" αποφάσισα να ασχοληθώ με τους δολοφόνους που άφησαν πάνω στα θύματά τους έντονα τα ίχνη των στυγερών τους πράξεων και με τα εγκλήματα που έχουν χαρακτηριστεί από την φρικαλεότητά τους και έχουν μείνει ως "ειδεχθή" στην ιστορία της Ελλάδας.

Η ιστορία του εγχώριου εγκλήματος, ξεκινάει από την προπολεμική Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στις 8 Ιανουαρίου 1931 βρέθηκε μέσα σε ένα τσουβάλι το πτώμα του εργολάβου Δημήτρη Αθανασόπουλου, στον Ιλισό. Την δολοφονία και τον τεμαχισμό του, έκαναν η πεθερά του, η εν διαστάσει σύζυφος, ο 17χρονος ξάδερφός του και η υπηρέτρια του σπιτιού. Χαρακτηρίστηκε ως "έγκλημα του αιώνα", έγινε θρύλος και τραγουδήθηκε από τον Ιάκωβο Μοντανάρη, με τους στίχους: "Καημένε Αθανασόπουλε, τι σου ΄μελλε να πάθεις, από κακούργα πεθερά, τα νιάτα σου να χάσεις" και σε μουσική Μάρκου Βαμβακάρη.

Ο Βασίλης Λυμπέρης, αρχές Ιανουαρίου του 1976, κατηγορήθηκε ότι έκαψε ζωντανά τα δύο του παιδιά και την πεθερά του. Ήταν ο τελευταίος Έλληνας που εκτελέστηκε μετά την θανατική ποινή που του επεβλήθη. Λίγα χρόνια αργότερα, τον Ιούλιο του 1982, αποκαλύφθηκε ότι ο Π. Λινάρδος πολτοποίησε το κεφάλι της γυναίκας του, Θεοδώρας, με έναν λοστό, και μετά την έριξε σε έναν φούρνο χυτηρίου για να την εξαφανίσει. Στο Ξηροκάμπι Λακωνίας, στις 2 Μαΐου 1983, ο 57χρονος Βασίλης Τέκος, σκότωσε και έθαψε τα δύο παιδιά του στο υπόγειο του σπιτιού, επειδή όπως υποστήριξε ο ίδιος "ήταν ελαττωματικά".

Ένα από τα φρικιαστικότερα εγκλήματα αποκαλύφθηκε τον Ιούνιο του 1987, με την υπόθεση του Παναγιώτη Φραντζή. Ο Παναγιώτης Φραντζής, φοιτητής τότε στην ΑΣΟΕ, σκότωσε και τεμάχισε σε 16 κομμάτια την 18χρονη γυναίκα του, Ζωή και αργότερα πέταξε τα κομμάτια στα σκουπίδια. Αποκαλύφθηκαν όμως, από ένα συλλέκτη και λίγες ώρες συνελήφθη ο δράστης.

Η δράση του Ταϊλανδού μπάτλερ Πράσερ Σερτουασάνα, στα τέλη Ιουνίου του 1991, σοκάρει μέχρι τώρα. Με την βοήθεια της συζύγου του, ο Πράσερ Σερτουασάνα, κράτησε για τουλάχιστον τρεις ημέρες αιχμάλωτη την τετραμελή οικογένεια Χρυσαφίδη και στη συνέχεια εκτέλεσε ένα-ένα τα μέλη της με τσεκούρι. Στη Θεσαλλονίκη πάλι, ο Χ.Λ. με ιστορικό σε ψυχιατρεία, τον ίδιο μήνα του 1991, μαχαίρωσε θανάσιμα την γυναίκα του, όταν είχαν πάει μία βόλτα μαζί με το 6χρονο τότε γιο τους. Η Αλεξάνδρα Τσάπαλη από την Άρτα, στις 23 Νοεμβρίου 1993, σκότωσε το παιδί της, την ώρα που αυτό κοιμόταν, στη Τερψιθέα, γιατί είχε ψυχολογικά προβλήματα.

Η συγκλονιστική υπόθεση του Μανώλη Δουρή αποκαλύφθηκε την 1η Ιανουαρίου 1994. Ο 40χρονος τότε ελαιοχρωματιστής Μανώλης Δουρής, πατέρας επτά παιδιών, δήλωσε στη αστυνομία την εξαφάνιση του εξάχρονου γιου του.Τρεις μέρες μετά, ο ίδιος βρήκε το πτώμα του παιδιού του σε ένα σοκάκι κοντά στο σπίτι του, ενώ λίγο αργότερα ομολόγησε ότι βίασε και σκότωσε το ίδιο του το παιδί. Μεταφέρθηκε στις φυλακές Τριπόλεως, όπου από την πρώτη στιγμή δέχτηκε επιθέσεις από τους συγκρατούμενούς του. Ο παιδοκτόνος αυτοκτόνησε στις 25 Φεβρουαρίου 1996, όταν πήρε το καλώδιο της κεραίας που είχε στο κελί του και κρεμάστηκε από το ντούς. Άλλη υπόθεση πατροκτονίας, είχαμε στις 7 Ιουλίου 1996, όταν ο Απόστολος Κοσμάς, 54 ετών δολοφόνησε με τσεκούρι τον γιό του, την ώρα που αυτός κοιμόταν, στο σπίτι του στην Κηφισιά. Στη συνέχεια, μετέφερε το πτώμα στον Κάλαμο και προσπάθησε να το κάψει, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Από την υπόθεση Σεχίδη, στη Θάσο, έχει σημαδευτεί ο Αύγουστος του 1996. Ο 24χρονος τότε φοιτητής την Νομικής Σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θεόφιλος Σεχίδης, δολοφόνησε τον 55χρονο πατέρα του, την 50χρονη μητέρα του, την 32χρονη αδερφή του, την 75χρονη γιαγιά του και τον 57χρονο θείο του. Στη συνέχεια μεθοδικά έκοψε τα σώματα των συγγενών του και τα μοίρασε σε σακούλες για να τα πετάξει, τα μετέφερε με το αυτοκίνητο του με φεριμπότ στη Καβάλα, όπου και τα εξαφάνισε σε σκουπιδότοπο. Χρησιμοποίησε πριόνι, ενώ, όπως είπε κατά την ανάκριση του, κράτησε τα μυαλά τους στο ψυγείο για μελλοντική χρήση. Μόνο το πτώμα του θείου του βρέθηκε σε δασική περιοχή και χαράδρα βάθους δέκα μέτρων στον Λιμένα της Θάσου. Ο δράστης εντοπίστηκε στο ιδιόκτητο διαμέρισμα της οικογένειας του στη Θεσσαλονίκη.

Τον Ιανουάριο του 1996 η αποκάλυψη του Αντώνη Δαγκλή ως του δολοφόνου με το άσπρο φορτηγάκι που βίαζε, σκότωνε και, σε κάποιες περιπτώσεις διαμέλιζε ιερόδουλες συντάραξε την ελληνική κοινωνία. Ο 22χρονος δολοφόνησε τρεις ιερόδουλες, τις οποίες και τεμάχισε μέσα σε ένα άσπρο φορτηγάκι, ενώ αποπειράθηκε να δολοφονήσει και άλλες. Δεκατρείς φορές ισόβια ήταν η ετυμηγορία των δικαστών, την οποία άκουσε ψύχραιμος. Ένα χρόνο αργότερα βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί 33 του Ψυχιατρείου των Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.

Έγκυος στον όγδοο μήνα της ήταν η 25χρονη Ουκρανή Ελένα Σατούλοβα, που δολοφονήθηκε από τον 24χρονο γεωργιανό σύντροφό της Χριστοφόρ Παρασκευόφ το Δεκέμβριο του 2004 στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης. Ένας οικογενειακός καβγάς ήταν αρκετός για τον Γεωργιανό να σφάξει την άτυχη γυναίκα μέσα στο διαμέρισμα τους. Στη συνέχεια τεμάχισε το πτώμα, κόβοντας το κεφάλι και τα χέρια της, τα οποία πέταξε στον Αλιάκμονα. Το υπόλοιπο σώμα, που μετέφερε μέσα σε σακούλες σκουπιδιών, πέταξε σε χωματερή του Αιγινίου Πιερίας. Ο αλλοδαπός συνελήφθη, όπου ομολόγησε ότι κίνητρο του εγκλήματος ήταν μία διαφωνία που είχε με τη σύντροφό του.

Ένα χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο 2005, η 20χρονη Κική Κούσογλου, δολοφονήθηκε από τον 24χρονο σύντροφό της Δαμιανό Μουρατίδη. Η δολοφονία της άτυχης κοπέλας αποκαλύφθηκε τέσσερις μήνες μετά την εξαφάνισή της, στις 11 Αυγούστου του 2005, όταν ο ίδιος δράστης ομολόγησε ότι την στραγγάλισε, θάβοντας την με την βοήθεια του ξαδέρφου του στη περιοχή του φράγματος "Ασωμάτων" του Αλιάκμονα. Ο δράστης καταδικάστηκε από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης σε ισόβια κάθειρξη και ποινή φυλάκισης δύο ετών, ενώ ο ξάδελφος του δράστη, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών.

Τον Νοέμβριο του 2006 μια παρέα κυνηγών ξεκίνησε από το χωριό Λεύκα και μετέβησαν μαζί στην αγροτική περιοχή Στάικα του συνοικισμού Πλατάνου στα Καλύβια Αγρινίου για κυνήγι τσίχλας. Λίγες ώρες αργότερα, βρέθηκαν από τους αστυνομικούς και οι πέντε νεκροί στο μέρος όπου είχαν πάει για να κυνηγήσουν. Το έγκλημα αυτό πάγωσε ολόκληρη την Ελλάδα και κατεγράφη στα αστυνομικά δελτία ως πρωτοφανές για την αγριότητά του.Μετά από μεγάλη έρευνα της Αστυνομίας προσήχθησαν δύο αγρότες της περιοχής, πατέρας και γιός. Μετά από πολύωρες ανακρίσεις ομολόγησαν πως αυτοί είχαν σκοτώσει τους πέντε κυνηγούς. Ο λόγος της δολοφονίας ρων 5 κυνηγών ήταν πώς "πατούσαν τα τριφύλια και φόβησαν τα ζωντανά." όπως αργότερα ανέφεραν στην δίκη τους.

Τον Απρίλιο του 2008, ένας 51χρονος στα Μέγαρα, σκότωσε με κυνηγετικό όπλο δύο νέους ανθρώπους, όταν προσπάθησαν να τον εμποδίσουν να σκοτώσει έναν 57χρονο με τον οποίο είχε διαφορές. Επίσης, στις 4 Ιουνίου 2008 ο πολύ γνωστός ηθοποιός Νίκος Σεργιανόπουλος βρέθηκε άγρια δολοφονημένος στο διαμέρισμά του.Τα μεσάνυχτα της προηγούμενης νύχτας είχε δεχτεί 21 μαχαιριές στον λαιμό, τον πνεύμονα και την καρδιά. Στις 26 Ιουλίου συνελλήφθη ως ύποπτος για την δολοφονία του ηθοποιού ένας 30χρονος Γεωργιανός.









19/2/2011

Σχόλια