Ειρήνη Κουμαριανού: Η "γιαγιά"που όλοι λατρέψαμε...


Αγαπητοί αναγνώστες χαίρετε. Όπως ήδη θα έχετε καταλάβει από το τίτλο, αυτή τη φορά θα φιλοξενήσουμε στη στήλη μας την Ειρήνη Κουμαριανού. Μπορώ να πω, πως δεν είναι τυχαία η σημερινή μου επιλογή. Την κ. Ειρήνη Κουμαριανού, την αγάπησα, την λάτρεψα, -όπως όλοι μας - σαν την "γιαγιά" που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Σαν την "γιαγιά" που λατρεύει το εγγονό της,τον οποίο έχει μεγαλώσει μόνη της, σαν την "σούπερ γιαγιά" που αντί να κάθεται ήσυχα ήσυχα στο σπιτάκι της παρακολουθώντας τηλεόραση, αυτή μαθαίνει Γαλλικά, πηγαίνει με την φίλη της στο Παρίσι, παίζει Mini Golf, ζωγραφίζει σαν άλλος "Πικάσο" και εκθέτει τους πίνακες στο σαλόνι του σπιτιού της. Και όλα αυτά τα έκανε 2 χρόνια στην καταπληκτική σειρά "Στο Πάρα 5". Δεν είναι τυχαία λοιπόν η επιλογή μου, γιατί μετά από το τέλος της σειράς που έβλεπα φανατικά, ήθελα τόσο πολύ να γράψω έστω και λίγες λέξεις για την "γιαγιά" που πάντα θα ήθελα να είχα, για την "γιαγιά" της καρδιάς μας, για την καλύτερη "γιαγιά" της ελληνικής τηλεόρασης.... Ας μάθουμε κάποια πράγματα για την ζωή της και την καριέρα της....


Η Ειρήνη Κουμαριανού γεννήθηκε στο Γαλάτσι το 1931 και ήταν μαθήτρια του Ελληνικού Ωδείου. Η καριέρα της στο θέατρο και στο κινηματογράφο ξεκίνησε το 1951. Σήμερα, η Ειρήνη Κουμαριανού αποτελεί μία από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες του Ελληνικού Θεάτρου.Έχει πρωταγωνιστήσει σε αρκετές παραστάσεις κυρίως του Εθνικού Θεάτρου, ενώ παράλληλα συμμετείχε σε πολλές αρχαίες τραγωδίες, κυρίως της Επιδαύρου. Και όλα αυτά προτού να δημιουργήσει την οικογένεια της.Όταν η Ειρήνη Κουμαριανού γέννησε τα δύο της παιδιά αποφάσισε να αφήσει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα 14 χρόνων το θέατρο που λάτρευε, για να αφοσιωθεί και να μεγαλώσει με πολύ αγάπη τα παιδιά της. Έτσι, μετά από πολλά χρόνια απουσίας από το θέατρο, το Φεβρουάριο του 2007 εμφανίστηκε και πάλι πάνω στη σκηνή, στη θεατρική παράσταση "Μάρτυρας Κατηγορίας" της Αγκάθα Κρίστι με την Κάτια Δανδουλάκη, τον Δάνη Κατρανίδη, τον Κώστα Σπυρόπουλο κ.α. Το καλοκαίρι του 2007 έκανε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα με το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας στη θεατρική παράσταση "Σκουπίδια". Μαζί της ήταν η Έλενα Κρίτα,ο Γιώργος Λέφας και ο Δημήτρης Μαυρόπουλος, ενώ την μουσική της παράστασης είχε γράψει ο Γιάννης Ζουγανέλης.

Στο κινηματογράφο, η Ειρήνη Κουμαριανού έχει συμπρωταγωνιστήσει με την Αλίκη Βουγιουκλάκη, την Τζένη Καρέζη, την Ρένα Βλαχοπούλου κ.α. Συνολικά έχει συμμετάσχει σε 40 ταινίες. Οι "Μεγάλοι δρόμοι" ήταν η πρώτη της ταινία το 1953. Ακολούθησαν οι ταινίες: "Δολάρια και όνειρα" (1956), "Κορίτσια για φίλημα" (1964), "Ιστορία μιας ζωής" (1965), "Το μπλόκο" (1965), "Κορίτσια για φίλημα" (1965), "Δάκρυα για την Ηλέκτρα" (1966), "Η βουλευτίνα" (1966), "Στεφανία" (1966), "Κάτι κουρασμένα παλικάρια" (1967), "Γαμπρός από το Λονδίνο" (1967), "Τα δυο πόδια σ΄ένα παπούτσι" (1967), "Καπεταν φάντης μπαστούνι" (1968), "Το πιο λαμπρό μπουζούκι" (1968), "Πολύ αργά για δάκρυα" (1968), "Η νεράιδα και το παλικάρι" (1969), "Το ανθρωπάκι" (1969), "Κρίμα το μπόι σου" (1970), "Ο Γιακουμής, μια ρωμέικη καρδιά" (1970), "Ο κατεργάρης" (1971), "Η κόρη του ήλιου" (1971), "Η εφοπλιστίνα" (1971), "Ερωτική συμφωνία" (1972), "Η Μαρία της σιωπής" (1973), "Ο καθένας με την τρέλα του" (1980), "Τρελός και πάσης Ελλάδος" (1983), "Ξαφνικός έρωτας" (1984). Οι πιο πρόσφατες ταινίες της Ειρήνης Κουμαριανού ήταν το 1991 με τις "Ήσυχες μέρες του Αυγούστου" και το 2005 με την Ελληνοαμερικάνικη ταινία "Όπα".

Στη τηλεόραση εμφανίστηκε σε αρκετές σειρές όπως "Αναστασία" (1994), "Προδοσία" (1996), "Σαν αδερφές" (1998), "Αlma Libre" (2001). To 2001 έκανε μια guest εμφάνιση στη σειρά "Σ΄αγαπώ-Μ΄αγαπάς", ενώ το 2004 είχε ένα μικρό ρόλο στην σειρά "Σαββατογεννημένες" του Γιώργου Καπουντζίδη. Η μεγάλη τηλεοπτική επιτυχία ήρθε το 2006 με τη σειρά "Στο Πάρα 5". Λίγα χρόνια μετά το "Πάρα 5", η Ειρήνη Κουμαριανού συμμετείχε ξανά στη τηλεόραση με ένα μικρό ρόλο στη σειρά του Mega "L.A.P.D".

Τέλος, το 2007 η Ειρήνη Κουμαριανού μαζί με την φίλη της Έφη Παπαθεοδώρου έκανε ένα όμορφο δώρο στους μικρούς της φίλους. Στα "Παραμύθια του κόσμου", δύο cd και ένα εικονογραφημένο βιβλίο που έχουν κυκλοφορήσει, η Ειρήνη Κουμαριανού και η Έφη Παπαθεοδώρου αφηγούνται παραμύθια από όλο το κόσμο με την συνοδεία μουσικής που έγραψε ο Μιχάλης Κουμπιός.





Sincerely yours

Μαίρη

Σχόλια